Στο κόκκινο τα ΤΕΙ της χώρας

Στο κόκκινο τα ΤΕΙ της χώρας

Αρ. Πρωτ. 1813/22.11.2011  

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, καθώς η λειτουργία τους κινείται σε οριακά επίπεδα. Η συρρίκνωση του προϋπολογισμού τους και η περικοπή των επιχορηγήσεών δυσχεραίνει τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο εάν σύντομα δεν ληφθούν μέτρα. Μάλιστα, η έλλειψη διδασκόντων είναι ένας παράγοντας που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε πολλά ΤΕΙ δεν έχουν σταλεί ακόμη οι επιχορηγήσεις των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα τα ιδρύματα να αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις πάγιες ανάγκες τους.

 

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η λειτουργία βρίσκεται στο κόκκινο, με χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι καταρτίζονται λίστες αναμονής φοιτητών για τα εργαστηριακά μαθήματα, ενώ τα αμφιθέατρα είναι ασφυκτικά γεμάτα. Τα προβλήματα έχουν οξυνθεί, σε σημείο να υπάρχει κίνδυνος για το επίπεδο της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης. Ο τακτικός προϋπολογισμός του ιδρύματος μειώθηκε κατά 60%, συμπεριλαμβανομένου και του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην καταβολή των επιχορηγήσεων προς τα ΤΕΙ της χώρας, έτσι ώστε να συνεχίσουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους;